THE STORY OF VILLAGE PALAMPUR

THE STORY OF VILLAGE PALAMPUR

 

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTION

Q. 1. What is the main economic activity in Palampur village ?

Ans. Farming in the main economic activity of the palampur villages.

 

Q. 2. Montion any two non farming economic activities of the Palampur villages ?

Ans. (i) Small scale manufacturing
(ii) Diary
(iii) Means of transportion (Any two).

 

Q. 3. How many families reside in Palampur ?

Ans. About 450 families reside in Palampur village.

 

Q. 4. What are various type of means of transportation seen in Palamput.

Ans. (i) Bullock carts
(ii) Tongas
(iii) Bogeys
(iv) M/car, Jeep, tractors and trucks.

 

Q. 5. What is production ?

Ans. Production is the creation of value of a commodity.

 

Q. 6. What do you meant by Bartar system ?

Ans. The exchange of goods and services is known as Bartar system.

 

Q. 7. What is production ?

Ans. Production is the creation of value of commodity (of goods).

 

Q. 8. What are the main factor of production ?

Ans. The main factor of production are :
(i) Land
(ii) Labour
(iii) Capital.

 

Q. 9. What are the factor of productor ?

Ans. The factor which co-operate with each other in the process of production are termed as factor of production.

 

Q. 10. What is known as production process ?

Ans. Organising and utilising the factor of production for the production of goods and service is known as process of production.

 

Q. 11. What are the two main broad catogories of production activities in Palampur village ?

Ans. They are :
(i) Farming Activities
(ii) Non Farming Activities.

 

Q. 12. Name two types of physical capital.

Ans. Two type of Physical capital :
(i) Working capital
(ii) Fixed capital.

 

Q. 13. What is fixed capital ?

Ans. The capital that can be used in production over many years is known as fixed capital.

 

Q. 14. Give some examples of fixed capital.

Ans. Examples of fixed capital are :
(i) Machines, (ii) Tools, (iii) Building, (iv) Generators, (v) Turbine, (vi) Computer.

 

Q. 15. Define working capital.

Ans. It include raw-materials and money in hand which adds to increases in production.

 

Q. 16. Is it important to increase area under cultivation ? Is yes why ?

Ans. It is important to increase area under cultivation, because if it increased the agriculture production will also increased.

 

Q. 17. How much of the cultivable land in India ?

Ans. Nearly 40% land is cultivable land in India.

 

Q. 18. Who was kareen & what he does in Palampure ?

Ans. He is computer teacher and operate computer classes in Palampur.

 

Q. 19. Name the following :
(i) Small town near to Palampur
(ii) Big village nearest to Palampur.

Ans. (i) Small Town — Shahpur
(ii) Big Village — Rai Ganj.

 

Q. 20. How many :
(i) Health centres are at Palampur
(ii) School are there at Palamput

Ans. (i) One primary health centre and one private dispensary at Palampur.
(ii) Two primary school and one high school.

 

Q. 21. What is multiple cropping ?

Ans. When more than one crop is groun in a field/land it is known as multiple cropping.

 

Q. 22. List two source of farm labourers from where large farmer get them.

Ans. (i) From landless farmers
(ii) From Marginal farmers.

SHORT ANSWER TYPE QUESTION

 

Q. 1. What are agricultural and non-agricultural activities ?

Ans. The activities which are related to agriculture and termed as agricultural or farming activities, while non agricultural activities are those activities which are not related to agriculture e.g.—Shopkeeper teaching etc.

 

Q. 2. What is green revolution ?

Ans. Substantial increase in the agricultural production since over 30 years due to the adoption of new technology & new forming method is known as green revolution. Punjab and Haryana are the two state most benefited from this revolution.

 

Q. 3. What are economic and non-economic activities ?

Ans. Economic Activities :- these are those activities which give income to people are known as economic activites.
Eg :- (i) Teacher teaching in school.
(ii) Shopkeeper selling his goods.
Non economic Activities :- These are those activites which do not give income to people or are not concerned with the money or wealth are known as non economic activies.
Eg :- Father teaching his son.

 

Q. 4. Why are the wages for farmers in Palampur less then minimum wages.

Ans. (i) In Palampur wages of farmers are less minimum wages because labour is more than the cultivating area. Land is fixed capital it can not be increase decreased.
(ii) Due to more availabity of labour and less land for agriculture, they got less wages.

 

Q. 5. Construct a table on the distribution of land among the 450 familes of palampur.

Ans. Total No of Families :- = 450
  Landless Familes = 150
  Familes cultivate small  
  Plots on land less than  
  2 hect of land = 240
  Medium and large familes = 60

 

Q. 6. What are the non-farming production activities taking in your region ? Make a short list.

Ans. Following major non-farming production activities are taking place in our region

(i) Tailoring (ii) Shop-keeping
(iii) Dry cleaning (iv) Tution centre
(v) Graft centre (vi) Small-scale factory
(vii) Health centres (viii) Wood works.

 

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Q. 1. "Labour being the most abundant factor of product" Discuss.

Ans. (i) Labour being the most abundant factor of production it would be ideal if new ways of farming used much more labour unfortunately. Such a thing has not happened.
(ii) The use of labour is limited on farms.
(iii) The labour looking for oppourtunity is migrating to neighbouring areas.
(iv) Some labour has entered the non farm sector in the village.

 

Q. 2. Which factor have collectively led to the green revolution ?

Ans. The factor that have collectively led to the green revolution are :
(i) Increase used for irrigation facilities and chemical fertilisers.
(ii) More and more land is brought under cultivation.
(iii) Weed and pest control measure have been adopted.
(iv) Use of modern farming techniques.
(v) Uses of HYV seeds leds to increase the production.

 

Q. 3. How did the spread of electricity help the villager of Palampur ?

Ans. (i) Its major impact was to transform the system of irrigation.
(ii) Persain wheel has beed replaced by electric pump.
(iii) People saw that the electric run tubewell could irrigate much area of land more effecively.
(iv) Small scale industries have came up in surrounding area an in Palampur.