MAJOR DOMAINS OF THR EARTH

 

Q. 1. Answer the following question briefly :
(a) What are the four major domains of the earth ?

Ans. Four domains of the earth
(i) Lithosphere (ii) Biosphere
(iii) Hydrosphere (iv) Atmosphere.

 

(b) Name the major continents of the earth ?

Ans. The major continent of the earth are :
(i) Asia (ii) Africa (iii) Europe (iv) North America (v) Antarctica (vi) Australia (vii) South America.

 

(c) Name the two continents that lie entirely in the southern hemisphere ?

Ans. The two continents that lie entirely in the southern hemisphere are Australia and Antarctica

 

(d) Name the different layer of the atmosphere.

Ans. Different layer of the atmosphere are as given below :
(i) Tropo sphere (iii) Meso sphere
(ii) Stratosphere (iv) Thermosphere
(v) Exosphere.

 

(e) Why our earth is called blue planet.

Ans. Our earth is called blue planet due to abundance of water presence on it (71% water, 29% land)

 

(f) Why northern hemisphere is called the land hemisphere ?

Ans. Northern hemisphere is called or is known as land hemisphere because greater part of the land lies in this hemisphere as compared to southern hemisphere.

 

(g) Why is the biosphere important for living organism ?

Ans. Biosphere is important for living organism because all the three life substanding things land, water and air are found here.

 

2. Tick the correct answers.
(a) The mountain range that separates Europe from Asia is
(i) the Andes (ii) The Himalayas (iii) the Urals
(b) The continent of North America is linked to South America by
(i) Isthmus (ii) Strait (iii) Canal
(c) The major constituent of atmosphere by per cent is
(i) Nitrogen (ii) Oxygen (iii) Carbon dioxide
(d) The domain of the earth consisting of solid rocks is
(i) the Atmosphere (ii) the Hydrosphere (iii) the Lithosphere
(e) Which is the largest continent ?
(i) Africa (ii) Asia (iii) Australia.

Ans. (a) The maintain ranges that separates Europe from Asia is the urals.
(b) The continent of North America is linked to South America by Isthmus.
(c) The major constituent of atmosphere by per cent is Nitrogen.
(d) The domain of the earth consisting of solid rocks is the Lithosphere.
(e) Asia is the largest continent.

 

3. Fill in the blank :
(a) The deepest point on the earth is _______ in the Pacific Ocean.
(b) The _______ Ocean is named after a country.
(c) The _______ is a narrow contact zone of land, water and air that supports life.
(d) The continents of Europe and Asia together are known as ________ .
(e) The highest mountain peak on the earth is _______ .

Ans. (a) The deepest point on the earth is Mariana Trench in the Pacific Ocean.
(b) The Indian Ocean is named after a country.
(c) The Biosphere is a narrow contact zone of land, water and air that supports life.
(d) The continents of Europe and Asia together are known as Eurasia .
(e) The highest mountain peak on the earth is the Everest .

 

ADDITIONAL QUESTIONS

Q. 1. What is Lithosphere ?

Ans. The solid portion of the earth’s crust is known as lithosphere.

 

Q. 2. Name two main division of the earth’s surfaces.

Ans. The two main division of the earth’s surfaces are : (i) Continents (ii) oceans basin.

 

Q. 3. What is a continent ?

Ans. A continent is a large landmass separated by a water body such as ocean or sea is called a continent.

 

Q. 4. How many continents of the world ? Name the largest continent also.

Ans. These are seven continent in the world Asia is the largest continent.

 

Q. 5. Which continent is known as white continent and why ?

Ans. Antarctica is known as white continent because it is always remains under a thick cover of ice.

 

Q. 6. Which continent is known as island continent ?

Ans. Australia is known as island continent.

 

Q. 7. Which ocean is named after a country ?

Ans. Indian ocean is named after a country.

 

Q. 8. Name the ocean which has 'S' shaped.

Ans. Atlantic ocean has 'S' shaped.

 

Q. 9. Name the largest ocean.

Ans. Pacific ocean is the largest ocean.

 

Q. 10. What is the composition of nitrogen in atmosphere ?

Ans. it is 78%.

 

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

 

Q. 1. What are the main constituents of the atmosphere ? How are they essential for life ?

Ans. Our earth is surrounded by layer of our which is known as atmosphere. It is mainly composed of 78% Nitrogen, 21% Oxygen, 1% Carbon dioxide, organ are other gas. They are essential of life for following ways :
(i) It is required in various form to maintain the fertility of soil.
(ii) It helps plants to grow which provide us food.
(iii) Carbon dioxide helps plant to manufacture food in the presence of sunlight.

 

Q. 2. Define the following :
(i) Hydrosphere (ii) Lithosphere.

Ans. (i) Hydrosphere : It is the sphere of water. It consists of water on and below the surface of the earth.
"All the water bodies on the surface of the earth namely ocean, lakes, rivers together with snow and ice are known as hydrosphere. About 2/3rd of the earth's surfaces is covered with water bodies.
(ii) Lithosphere : The land mass of the solid crust of the rock is called the lithosphere. It includes all type of land masses big or small, even or uneven vast plains and plateau etc.

 

Q. 3. Name the following :
(A) It is also known as white continent

(B) The world's smallest continent
(C) The world's largest continent
(D) The world's largest ocean

Ans. (A) Antarctica
(B) Australia
(C) Asia
(D) Pacific ocean.

 

Q. 4. Choose the correct option
(i) The largest continent is

(a) Europe (b) Australia
(c) Asia (d) Africa.
(ii) Which is the smallest continent of the world ?
(a) Australia (b) Europe
(c) North America (d) Africa.
(iii) Which continent is also called 'white continent' ?
(a) South America (b) Australia
(c) Asia (d) Antarctica.
(iv) Canberra is the capital of
(a) Canada (b) Australia
(c) U.S.A. (d) Russia.
(v) The deepest ocean of the world
(a) Indian Ocean (b) Pacific Ocean
(c) Arctic Ocean (d) Atlantic Ocean
(vi) Which ocean is named after a country
(a) Indian Ocean (b) Atlantic Ocean
(c) Arctic Ocean (d) Pacific Ocean.

Ans. (i) (c), (ii) (a), (iii) (d), (iv) (b), (v) (b), (vi) (a).

 

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

 

Q. 1. List all the continents of the world with their area and % of the earth's total land area.

Ans. Names the continent Area Linmillion % of the earth's total
    sq km land area
(1)
Asia 44. 36 29.60
(2)
Africa 30. 30 20.21
(3)
Australia 8.50 5.7
(4)
Antarctica 14.2399 9.5
(5)
North America 24.25 16.20
(6)
South America 17.80 11.80
(7)
Europe 10.50 7.01